Telegram Enggan Beritahu SEC Bagaimana Ia Menggunakan Hasil ICOnya Yang Bernilai $ 1.7 Bilion

Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran Amerika Syarikat (SEC) telah memfailkan perintah mahkamah pada 2 Januari untuk memaksa Telegram, platform permesejan untuk membebaskan butir-butir tentang bagaimana dana yang diperolehi dalam tawaran ICOnya telah dibelanjakan.

SEC mendakwa bahawa rekod yang diminta sangat berkaitan dengan kes yang sedang berlaku terhadap Telegram, mendakwa bahawa $ 1.7 bilion yang diperolehi hasil penjualan token Gram merupakan penjualan sekuriti tidak berdaftar. Permohonan itu memerlukan kedua-dua kesaksian dan dokumentasi dari Telegram berkaitan dengan jumlah, sumber dan penggunaan dana yang diperoleh daripada pelabur. Terutama: “Defendan kini enggan mendedahkan rekod bank mengenai bagaimana mereka telah membelanjakan $ 1.7 bilion yang diperolehi mereka daripada pelabur dalam dua tahun lalu dan untuk menjawab soalan mengenai pelupusan dana pelabur.”

Seperti yang dilaporkan pada bulan Oktober, SEC mengumumkan tindakan kecemasan terhadap Telegram, mendakwa bahawa tawaran token Gram sebenarnya adalah jualan sekuriti tidak berlesen. Ini menyebabkan kelewatan dalam pelancaran blockchain TON, walaupun Telegram menafikan bahawa token tersebut adalah sekuriti.

SEC mendakwa bahawa maklumat yang diminta dalam pemfailan terkini berkaitan dengan kes yang sedang berlaku: “Rekod bank yang diminta sangat berkaitan dengan isu-isu yang dipertikaikan dalam hal ini, termasuk berapa banyak wang yang dibelanjakan oleh Telegram, dan dengan cara apa, dalam membangunkan TON Blockchain, aplikasi Messenger Telegram yang akan disepadukan dengan TON Blockchain, dan aplikasi lain yang berkaitan.”

Rujukan:

https://www.law360.com/articles/1231006/sec-seeks-full-telegram-bank-records-by-next-week

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.