Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Telegram Hentikan Usaha Pembangunan Telegram Open Network dan Token Gram

 

Berdasarkan pesanan mesej 12 Mei dari Ketua Pegawai Eksekutif Telegram, Pavel Durov, syarikat itu mengumumkan pembangunan Telegram Open Network (TON) dan token Gram yang berkaitan berikutan pertempuran panjang dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Setelah mengumumkan rangkaian TON dan token Gram pada tahun 2017, Telegram kini secara rasmi menghentikan penglibatannya dengan projek itu, kata Durov.

Dalam pesanan mesej itu, yang bertajuk “What Was TON And Why It Over,” CEO Telegram mengatakan bahawa mereka membuat keputusan tersebut sebagai tindak balas kepada mahkamah A.S. yang melarang Telegram menyebarkan token Gramnya di mana saja di dunia. Durov menulis: “Pengadilan AS menyatakan bahawa Grams tidak dapat diedarkan tidak hanya di Amerika Syarikat, tetapi juga di seluruh dunia. Kenapa? Kerana, dikatakan, seorang warganegara AS mungkin mencari jalan untuk mengakses platform TON setelah dilancarkan. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, Grams tidak boleh dibiarkan diedarkan di mana saja di dunia – walaupun setiap negara lain di planet ini berpandangan baik dengan TON. ”

Dalam posting itu, Durov secara tegas mengkritik penglibatan dan usaha pemerintah A.S. untuk mencegah pelancaran projek berdasarkan prinsip desentralisasi yang dipelopori oleh Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH).

Mengulangi kenyataan negatifnya baru-baru ini tentang A.S., Durov menulis bahawa komuniti global masih bergantung pada A.S. dalam hal kewangan dan teknologi. “Malangnya, kita – 96% populasi dunia yang tinggal di tempat lain – bergantung kepada pembuat keputusan yang dipilih oleh 4% yang tinggal di A.S.,” tambahnya.

Rujukan:

https://t.me/durov/116 

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.