Default – Below Header Ads

Telegram Menjawab Kepada Pelabur Mengenai Tindakan SEC, Menetapkan Pendengaran Mahkamah Pada 24 Okt 2019

Pembangun Telegram Open Network (TON) memberi maklum balas kepada para pelaburnya selepas pengawal selia Amerika tiba-tiba mengumumkan bahawa jualan $ 1.7 bilion tokennya adalah haram. Menurut surat TON kepada para pelabur, firma itu telah cuba mendapatkan maklum balas daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) selama 18 bulan yang lalu mengenai blockchain TON dan tidak bersetuju dengan tindakan baru-baru ini. Munurut tulisan tersebut, ia dinyatakan bahawa: “Kami terkejut dan kecewa bahawa SEC memilih untuk memfailkan tuntutan mahkamah di bawah keadaan ini, dan kami tidak bersetuju dengan kedudukan undang-undang SEC itu.”

Dalam surat itu, Telegram menyatakan bahawa mereka terus menilai cara terbaik untuk menyelesaikan situasi tersebut demi kepentingan pihak yang berkaitan, termasuk tetapi tidak terhad kepada menilai sama ada untuk melambatkan tarikh pelancaran. Selepas menyifatkan ICO Telegram tidak sah, SEC juga memfailkan perintah pemberhentian sementara, menetapkan pendengaran mahkamah di New York untuk 24 Oktober.

Berikutan berita itu, wartawan teknologi New York Times, Nathaniel Popper, menulis tweet pada 12 Oktober untuk menunjukkan penglibatan pelabur berprofil tinggi di ICO $ Telegram yang bernilai 1.7 bilion, termasuk Benchmark, Sequoia dan Lightspeed. Beliau menulis: “Langkah SEC untuk menutup projek kripto Telegram menimbulkan persoalan mengenai firma modal teroka besar yang memberikannya $ 1.7 bilion dan meyakinkan diri mereka bahawa ia akan lulus pengawalseliaan. Ini termasuk Benchmark, Sequoia dan Lightspeed.”

Semalam, saluran Telegram untuk pelabur TON memadamkan semua mesej lama dan mengumumkan bahawa ia akan mengambil rehat di tengah-tengah peningkatan tahap ketidakpastian peraturan.

Rujukan:

https://www.scribd.com/document/429844505/TG-Order

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.