Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Tunisia Akan Lancarkan Mata Wang Negara E-Dinar Menggunakan Blockchain

Tunisia telah menjadi negara pertama yang mula memindahkan mata wang negara ke platform blockchain. Syarikat permulaan Rusia, Universa akan membantu mengeluarkan dan mengurus Mata Wang Digital Central Bank (CBDC) Tunisia.

Bank Pusat Tunisia mengumumkan bahawa pendigitalan dinar Tunisia telah bermula dan CBDC yang disokong kertas akan dikeluarkan pada Universa Blockchain. Selain itu, Universa juga dilaporkan menerima peratusan semua urus niaga yang dilakukan dengan “e-dinar” sementara buku lejar itu akan dapat dilihat oleh bank pusat negara itu. Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Universa Alexander Borodich, bagaimanapun, menunjukkan bahawa bentuk mata wang elektronik ini tidak boleh dianggap sebagai matawang kripto sebenar.

CBDC atau e-dinar akan dimiliki oleh kerajaan dan disokong oleh wang kertas. Tetapi blockchain tidak hanya akan melindungi daripada pemalsuan tetapi juga akan membuat pengeluaran lebih murah dan lebih telus. Borodich berkata: “Wang kertas digital tidak boleh dipalsukan – setiap wang kertas dilindungi oleh teknologi kriptografi seperti wang kertasnya mempunyai tanda ketulenan digitalnya sendiri. Selain itu, penghasilan wang kertas sedemikian adalah 100 kali lebih murah berbanding membazirkan dakwat, kertas dan elektrik dalam proses percetakan. “

Oleh itu, negara tidak akan mengeluarkan mata wang baru. Sebaliknya, sebahagian daripada rizabnya hanya akan dipindahkan ke platform dan rakyat akan dapat menukar wang fizikal mereka untuk e-dinar. Borodich mengharapkan mata wang digital untuk mengubah cara bank swasta beroperasi. Semua wang fizikal akan kekal di bank pusat, sementara bank perdagangan hanya akan menyediakan perkhidmatan dan bersaing dengan kualiti perkhidmatan yang ditawarkan.

Rujukan:

https://tass.ru/nacionalnye-proekty/7090822

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.