Default – Above Header Ads

Ubisoft Bakal Menjadi Syarikat Permainan Utama Pertama Yang Akan Menggunakan Blockchain?

Banyak syarikat pembangunan yang lebih kecil dan pengaturcara hobi untuk melancarkan permainan video mereka sendiri yang didorong oleh teknologi blockchain, penerimaan teknologi lejar terdesentralisasi dalam kalangan syarikat permainan video utama setakat ini agak neutral. Tetapi itu akan berubah berikutan perkongsian Ubisoft dengan Ultra, platform permainan video yang didorong oleh teknologi DLT yang mungkin digambarkan dengan jelas sebagai Steam pada blockchain. Pengguna boleh mendapatkan mata wang digital, membeli permainan video, dan menjual semula permainan video.

Ubisoft adalah gergasi permainan utama yang bertanggungjawab untuk franchise Assassin’s Creed, Far Cry, dan pelbagai lagi permainan video komersil lain. Syarikat tersebut tahu cara membuat dan memasarkan permainan yang sebenarnya dimainkan oleh orang ramai, dan mereka tahu bagaimana melakukannya dengan sangat baik.

Pendekatan profesional, skala pada pembangunan permainan video dalam paradigma blockchain tidaklah begitu meluas. Kebanyakan permainan video blockchain pada masa kini adalah dibangunkan oleh individu atau perusahaan komersil berskala kecil. Mungkin disebabkan oleh teknologi blockchain yang sering dikaitkan dengan ketidakpastian peraturan, pemaju permainan video berskala besar tidak menggunakan teknologi blockchain. Namun, sekarang Ubisoft akan menjadi pengeluar blok pada blockchain UOS yang dibina oleh Ultra.

Langkah ini adalah kononnya membiayai lebih banyak kepercayaan UOS kerana Ubisoft adalah sebuah syarikat permainan video yang mantap, dan perkakasannya kini menjadi sebahagian daripada ekosistem yang meluluskan transaksi dalam token UOS yang disahkan oleh pengeluar blok lain. Ia juga tidak terlalu jauh imaginasi untuk membuat hipotesis bahawa Ubisoft boleh mula mengembangkan permainan video yang menggunakan paltform blockhchain Ultra.

Rujukan:

https://egamingdesk.com/blockchain-gaming/exclusive-inside-ultras-partnership-with-ubisoft/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads