Default – Above Header Ads

Undian menyokong Hard Fork untuk Elakkan ASIC Miners Ethereum

Pengguna Ethereum akan menyokong pelaksanaan hard fork yang menjadikan pelombong Ethereum ASIC usang, menunjukkan tinjauan baru. Undian yang diterbitkan di Twitter oleh pemaju perisian Ethereum, Vlad Zamfir, meminta responden sama ada mereka akan menyokong hard fork yang menjadikan pelombong ASIC tidak sesuai dilombong dengan algoritma perlombongan Proof-of-Work (PoW) Ethash.

Pada masa penulisan, 55 peratus daripada 4,904 responden menyatakan bahawa mereka akan menyokong hard fork untuk menjadikan pelombong Ethereum ASIC tidak berkesan, sementara hanya 14 peratus mengatakan secara tegas bahawa mereka tidak akan menyokong garpu. Sebelas peratus dipilih “Ia rumit,” manakala sisanya 20 peratus hanya mahu melihat hasil undian.

Zamfir menjelaskan bahawa pengundiannya tidak berkaitan dengan cadangan tertentu, malah beliau hanya ingin tahu mengenai sentimen masyarakat. Sehingga kini, Ethash – yang juga digunakan oleh Ethereum Classic dan pelbagai duit syiling lain – telah tahan daripada dilombong menggunakan pelombong ASIC, yang membolehkan algoritma tersebut dilombong dengan menguntungkan menggunakan cip GPU.

Sumber:

https://www.ccn.com/ethereum-users-support-hard-fork-to-brick-ethereum-asic-miners-poll/