Universiti Australia Bekerjasama Dengan Ripple Untuk Melaksanakan Kursus Undang-undang Blockchain

Fakulti Undang-undang Universiti Kebangsaan Australia (ANU) akan melancarkan dua kursus baru dalam program Sarjananya pada tahun depan meneroka kesan blockchain di bidang undang-undang. Kursus-kursus ini sedang dibangunkan dengan bantuan Ripple’s Blockchain Research Initiative (UBRI) – sebuah program yang bertujuan untuk bekerjasama dengan universiti untuk mengkaji trend dan perkembangan baru dalam teknologi lejar digital, matawang kripto dan pembayaran digital.

ANU sudah menawarkan kursus sarjana yang meneliti hubungkait antara teknologi blockchain dan undang-undang, seperti beberapa universiti lain di Australia. University of Melbourne dan University of Southern Queensland menawarkan kursus yang jelas berkaitan dengan DLT dan blockchain, sementara institusi lain menggabungkan subjek ini ke dalam program yang lebih luas.

Scott Chamberlain, felo usahawan di Fakulti Undang-undang ANU, akan membangun dan menjalankan unit blockchain universiti. Kursus-kursus ini akan mengkaji sama ada kontrak blockchain dan pintar boleh digunakan untuk mengautomasikan dan memutuskan proses undang-undang dan penyelesaian pertikaian. Beliau bersemangat tentang potensinya: “Bayangkan sebuah platform seperti eBay yang boleh menyelesaikan pertikaian undang-undang pengguna tanpa melibatkan sistem pengadilan,” katanya.

Chamberlain mengatakan bahawa banyak proses undang-undang yang mudah – seperti mengesahkan identiti dan hubungan pihak-pihak yang berkaitan, dan peraturan yang mengawal interaksi mereka – boleh menggunakan teknologi blockchain. Chamberlain mengendalikan platform ‘Lex Automagica’ di ANU, yang merupakan usaha untuk menyelesaikan beberapa isu ini tanpa melibatkan orang tengah dan pengawal selia industri perundangan. Pada bulan Februari 2019, Ripple menyediakan Lex Automatica dengan pembiayaan sebanyak $ 1 juta.

Rujukan:

https://www.coinspeaker.com/ripple-anu-launch-studying-blockchain/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.