Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Usahawan Berubah Menjadi Penggodam Bitcoin, Mencuri Lebih Dari € 1M Dari Bekas Pekerja

 

Seorang usahawan teknologi Perancis telah ditangkap kerana didakwa mencuri lebih dari 1 juta euro di Bitcoin (BTC) daripada bekas rakannya dalam apa yang dikatakan sebagai “tindakan membalas dendam.” Pada 22 Disember, lelaki yang tidak dinamakan itu didakwa oleh seorang hakim di Paris atas tuduhan pencurian, pengubahan wang haram dan sistem penerbitan data secara pemalsuan.

Motivasi suspek untuk kecurian itu – yang mana harta rampasannya berjumlah 182 Bitcoin (BTC), bernilai lebih kurang $ 1.3 juta pada masa akhbar – dikatakan ingin menghilangkan “penghinaannya kepadanya” disebabkan tugasnya yang tidak bermakna. Lelaki itu dilaporkan sebagai bekas pekerja sebuah syarikat permulaan teknologi di Perancis, yang ingin memasuki kumpulan syarikat permulaan bernilai melebihi $ 1 billion dollar.

Setelah perbezaan strategi dalam firma itu tidak dapat diselesaikan, suspek mendapati dirinya salah seorang dari beberapa eksekutif yang akan digulingkan dari firma itu. Dalam kejadian itu, beliau dikatakan telah meninggalkan negara itu dalam usaha mendapatkan projek-projek baru – namun perpindahan itu juga melibatkan metamorfosis dari seorang usahawan digital ke penggodam matawang kripto. Antara Disember 2018 dan Jan. 2019, eksekutif yang tinggal – yang bekerja dengan kononnya melibatkan penggunaan harian pelbagai matawang kripto – dilaporkan telah mula melihat pemilikan Bitcoin mereka berkurang.

Suspek tersebut didakwa telah mereka kecuriannya untuk memastikan setiap transaksi Bitcoin yang berlaku adalah di bawah jumlah yang akan mencetuskan amaran keselamatan dalaman. Pengetahuan orang dalam ini dilaporkan telah menjadi bendera merah untuk penyelidik, memberi tahu mereka kepada kemungkinan bahawa seorang pekerja atau bekas pekerja berada di belakang kejadian ini. Pejabat pendakwa di Paris dilaporkan menolak penahanan suspek menjelang percubaannya; pada masa ini, dia telah tertakluk kepada sekatan perjalanan.

Rujukan:

https://archive.is/hcYSV#selection-723.19-727.43 

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads