Vanguard Group Uji Platform Blockchain Untuk Perdagangan Mata Wang

Vanguard Group sedang menguji platform yang dikuasakan blockchain yang membolehkan pengurus aset untuk memperdagangkan mata wang sambil mengelakkan bank pelaburan besar. Bloomberg melaporkan bahawa kumpulan penasihat pelaburan berdaftar Amerika Syarikat, Vanguard, mencari peluang dalam pasaran mata wang global yang mengendalikan $ 6 trilion setiap hari dan didominasi oleh firma-firma seperti JPMorgan Chase dan Deutsche Bank AG.

Sumber mengatakan bahawa platform blockchain yang baru diuji telah beroperasi lebih dari dua bulan dan telah mengendalikan beberapa dagangan. Dengan memasuki pasaran mata wang global, Vanguard dapat menimbulkan perasaan bimbang terhadap beberapa bank pelaburan utama yang telah menguasai sektor itu selama beberapa dekad.

Campbell Adams, bekas peniaga mata wang kanan di Deutsche Bank, percaya ini boleh berlaku jika bilangan pengguna yang mencukupi menyertai platform Vanguard. Beliau berkata: “Secara teori, ia sangat menarik kerana anda dapat mengurangkan kos anda jika anda boleh menyamai secara langsung dengan orang lain yang mempunyai kepentingan timbal balas. Namun, ia memerlukan pengguna yang kritikal. “

Vanguard, yang mempunyai lebih daripada $ 5 trilion dalam aset di bawah pengurusan, “kini mengetengahkan projek yang memberi tumpuan kepada meningkatkan kecekapan dan mengurangkan risiko lindung nilai FX,” kata jurucakap kumpulan pelaburan itu, tanpa memberikan butiran lanjut.

Rujukan:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-10-03/vanguard-to-challenge-banks-grip-on-6-trillion-currency-market

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.