Default – Above Header Ads

Volvo Akan Menggunakan Kobalt Yang Dijejaki Menggunakan Teknologi Blockchain Dalam Bateri Kereta Elektriknya

Pembuat kereta, Volvo mengumumkan pada 6 November bahawa ia akan menggunakan kobalt yang dijejaki di blokchain untuk bateri keretanya berikutan pembukaan model Recharge XC40 elektrik sepenuhnya bulan lepas. Volvo telah mencapai persetujuan dengan dua pembekal baterinya, iaitu CATL yang berpangkalan di China dan LG Chem yang berpangkalan di Korea Selatan.

Volvo menerangkan: “Teknologi Blockchain, yang mewujudkan rangkaian data yang dikongsi dengan telus dan boleh dipercayai, meningkatkan ketelusan rantaian bekalan bahan mentah kerana maklumat mengenai asal bahan itu tidak boleh diubah tanpa dikesan.” Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, kedua-dua pembekal akan memenuhi keperluan bateri untuk pengeluaran model Volvo dan Polestar baru dalam dekad yang akan datang dan menjejaki bahan mentah yang diperlukan menggunakan teknologi blockchain.

Dengan inisiatif itu, Volvo cuba membuktikan bahawa bahan yang digunakan dalam bateri kenderaan elektriknya diekstrak tanpa mengambil kesempatan daripada buruh kanak-kanak dan berasal dari zon bebas konflik. Ketua Pemandu Volvo Cars Martina Buchhauser menjelaskan: “Dengan teknologi blockchain kita boleh mengambil langkah seterusnya untuk memastikan kebolehlaksanaan penuh rantaian bekalan kami dan meminimumkan sebarang risiko yang berkaitan, dengan kerjasama yang erat dengan pembekal kami.”

Sistem yang diberikan telah diuji oleh firma blockchain Circulor dan syarikat perisian Oracle pada rangkaian bekalan CATL pada bulan Ogos. Manakala rangkaian bekalan LG Chem, dikesan oleh Responsible Sourcing Blockchain Network, di samping syarikat R3, firma blockchain perusahaan dan IBM.

Rujukan:

https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/260242/volvo-cars-to-implement-blockchain-traceability-of-cobalt-used-in-electric-car-batteries

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.