Wales Akan Bangunkan Mata Wang Kripto Tempatan Untuk Menyokong Sistem Kredit Bersama

Merancang untuk menguji dan seterusnya melancarkan mata wang kripto sendiri untuk meningkatkan ekonomi Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) tempatan. Kerajaan Welsh menganugerahkan £ 100,000 dari Dana Foundational Economy Challenge bernilai £ 4 juta untuk membangunkan sistem itu. Pembiayaan akan meliputi kedua-dua perundingan dan program projek perintis di Wales Utara.

Idea di sebalik projek itu adalah berdasarkan Sardex: sistem kredit bersama yang dilaksanakan di pulau Itali dan wilayah Sardinia. Eifion Williams, CEO syarikat di belakang mata wang digital Welsh, memuji sistem Sardinia dan mendakwa bahawa ia “memberi manfaat kepada ekonomi SME Sardinia sebanyak 50 juta euro pada tahun lepas.”

Rakan penyelidik di Sekolah Ekonomi London dan pengasas Sardex Paolo Dini menyokong projek dan mendapati persamaan antara kedua-dua wilayah tersebut. Williams juga menjelaskan bahawa seperti Sardinia, sebahagian besar ekonomi Wales didorong oleh SME, jadi idea itu juga dapat meningkatkan ekonomi Welsh. Beliau menambah: “Jika Wales meniru tindakan Sardex pada tahun 2008, dan ia mengikuti jejak pertumbuhan yang sama, SME Welsh kini akan diperkuatkan lagi dengan £ 256 juta dalam perolehan tambahan.”

Timbalan Menteri Ekonomi dan Pengangkutan Lee Waters juga menjelaskan bahawa pelan tindakan ekonomi kerajaan “menetapkan arahan untuk pendekatan yang lebih luas dan seimbang kepada pembangunan ekonomi yang memberi tumpuan kepada menjadikan masyarakat lebih kuat dan lebih berdaya tahan.”

Beliau menyatakan bahawa dana yang telah dibiayai oleh projek itu memainkan peranan penting dalam pelan ini: ” Foundational Economy Challenge adalah asas untuk ini dan saya tertarik untuk melihat keputusan sistem perintis kredit bersama ini oleh Circular Economy Wales.”

Rujukan:

https://www.businesscloud.co.uk/news/wales-plans-to-launch-its-own-digital-currency

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads