Default – Below Header Ads

Walmart Canada Lancarkan Sistem Pengangkutan Barang Dan Pembayaran Berasaskan Teknologi Blockchain

Walmart Canada telah melancarkan rangkaian berasaskan blockchain untuk pengurusan pengesanan dan pembayaran pengangkutan barang, menurut kenyataan akhbar pada 14 November. Sistem baru ini yang dibangunkan dengan kerjasama syarikat blokchain DLT Labs, direka untuk menambahbaikkan proses pengangkutan barang dan pemprosesan pembayaran, membolehkan pengguna mengesan penghantaran secara automatik, mengesahkan transaksi dan mengendalikan pembayaran dan penyelesaian penghantaran.

Berita selanjutnya menyatakan bahawa rangkaian itu boleh diintegrasikan dengan sistem legasi perniagaan dan “menguruskan, mengintegrasikan dan menyegerakkan semua rangkaian rantaian bekalan dan data logistik secara masa nyata, mengabungkan data antara Walmart Canada dan armada trak pihak ketiga dengan berkongsi lejar teragih.”

John Bayliss, naib presiden kanan logistik dan rantaian bekalan di Walmart Canada, mencatat kecekapan teknologi blockchain ketika mengendalikan banyak inventori besar-besaran: “Platform teknologi blockchain yang baru dan interaktif ini telah mewujudkan ketelusan yang lengkap antara Walmart Canada dan semua pembawa kami rakan kongsi. Blockchain membolehkan pendahuluan bahan dalam rangkaian pengangkutan pintar kami, dengan pembayaran dipercepat, penjimatan kos yang luas dan faedah lain di antara rantaian bekalan kami. Selain itu, tahap kecekapan yang lebih baik ini merupakan platform yang kuat untuk kami terus mengurangkan kesan negatif alam sekitar dan meneruskan kepimpinan kami dalam memperjuangkan kemapanan alam sekitar.”

Rujukan:

https://www.prnewswire.com/news-releases/walmart-canada-and-dlt-labs–launch-worlds-largest-full-production-blockchain-solution-for-industrial-application-300958198.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.