Walmart Gunakan Teknologi Blockchain Untuk Jejaki Rantai Bekalan Udang

Walmart, gergasi peruncitan Amerika Syarikat, dengan kerjasama IBM, akan menggunakan teknologi blockchain untuk menjejaki rantaian bekalan udangnya. Walmart akan menggunakan teknologi blockchain untuk mengesan udang udang India untuk bekalannya di lokasi kedai runcit Sam’s Club yang terpilih di A.S.

Ini adalah kali pertama teknologi blockchain akan digunakan untuk mengesan eksport udang dari penternak India ke peruncit luar negeri. Presiden Institut Perikanan Nasional John Connelly berkata: “Sebagai salah satu daripada komoditi yang paling diperdagangkan di dunia, makanan laut mempunyai rantaian bekalan yang kompleks dan luas, maka pengembangan program kebolehkesanan yang dibantu oleh teknologi sebagai langkah penting. Ini adalah langkah ke hadapan untuk melihat pemimpin bidang peruncitan seperti Walmart mengambil bahagian dalam ujian penjejakan bekalan makanan laut menggunakan blockchain. “

Walmart bekerjasama dengan pemproses makanan laut India, Sandhya Aqua untuk menambah rantaian bekalan udang ke platform IBM Food Trust yang dikuasakan blockchain supaya pelanggan dapat mengesan di mana udang mereka berasal. Teknologi aplikasi blockchain akan membantu penternak udang India memenuhi piawaian makanan A.S. yang ketat, dengan itu memperoleh kepercayaan peruncit A.S. dan menjadikan penternakan udang sebagai industri pertumbuhan jangka panjang.

Walmart sebelum ini telah menggunakan teknologi blockchain untuk mengesan makanan di negara lain seperti China. Teknologi lejar teragih seperti blockchain menjadikannya lebih mudah bagi firma tersebut untuk menjejaki rantai bekalannya yang besar dan memanggil balik barang makanan atau ubat-ubatan yang bermasalah sekiranya keperluan itu timbul.

Rujukan:

https://www.livemint.com/companies/news/walmart-pilots-blockchain-project-to-track-shrimp-exports-11570189892385.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!