Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Warga AS Didakwa Atas Kes Pengedaran Narkotik Menggunakan Bitcoin

Seorang warganegara Amerika Syarikat telah didakwa dengan pengedaran heroin dan methamphetamine menggunakan Bitcoin (BTC) sebagai cara pembayaran. Menurut laporan akhbar pada Jan. 3 yang diterbitkan oleh Pejabat Peguam AS untuk Daerah Timur di New York, Joanna De Alba didakwa mempromosikan dan menjual narkotik di pasaran gelap yang digelar “Wall Street Market,” antara Jun 2018 dan Mei 2019 .

Notis pengumuman rasmi menyebut: “Defendan Joanna De Alba, seorang warga Amerika Syarikat, akan ditahan pada petang ini di mahkamah persekutuan di Brooklyn atas dakwaan yang mengecamnya dengan berkonspirasi untuk mengedarkan dan memiliki niat untuk mengedarkan heroin dan methamphetamine, dan pengedaran heroin dan methamphetamine melalui “‘web gelap.'”

Untuk memastikan tidak dikenali, De Alba meminta pelanggan menghubunginya melalui aplikasi permesejan yang disulitkan dan membayar dengan BTC. Sebagai sebahagian daripada siasatan, seorang ejen menyamar membeli 30 gram heroin dan 10 gram methamphetamine yang didakwa dari De Alba, dan membayarnya dengan Bitcoin, seperti yang diminta.

Beberapa waktu kemudian, ejen menerima pakej yang didakwa dihantar oleh defendan, yang mengandungi heroin dan methamphetamine, menurut analisis khusus. Jika De Alba disabitkan atas semua pendakwaan, dia akan dihukum lima tahun penjara dan hukuman maksimum sehingga 100 tahun penjara.

Rujukan:

https://www.justice.gov/usao-edny/pr/alleged-dark-web-narcotics-trafficker-indicted-distributing-heroin-and-methamphetamine

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads