Default – Below Header Ads

Warganegara Amerika Ditangkap Kerana Mengajar Blockchain Dan Kripto Di Korea Utara

Hari ini pendakwa Amerika Syarikat mengumumkan penangkapan Virgil Griffith, yang didakwa melakukan perjalanan ke Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) untuk menyampaikan pengajarannya mengenai bagaimana menggunakan teknologi kriptografi dan blockchain untuk menghindari sekatan. Griffith, 36, ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Los Angeles, dan akan didakwa bersubahat kerana melanggar Akta Kuasa Ekonomi Darurat Antarabangsa (IEEPA). Tuduhan itu membawa tempoh maksimum 20 tahun penjara.

Peguam, Geoffrey S. Berman menyatakan: “Seperti yang dikatakan, Virgil Griffith menyediakan maklumat yang sangat teknikal kepada Korea Utara, mengetahui bahawa maklumat ini dapat digunakan untuk membantu Korea Utara mencuci wang dan menghindari sekatan. Dalam mendakwa berbuat demikian, Griffith membahayakan sekatan bahawa kedua-dua Kongres dan presiden telah membuat keputusan untuk meletakkan tekanan maksimum terhadap rejim berbahaya Korea Utara.”

IEEPA melarang mana-mana warga A.S. untuk mengeksport sebarang barangan, perkhidmatan atau teknologi kepada DPRK tanpa lesen dari Jabatan Perbendaharaan, Pejabat Kawalan Aset Asing.

Griffith, warganegara A.S. yang tinggal di Singapura, sebelum ini ditolak permohonannya untuk pergi ke DPRK oleh Jabatan Negara A.S.. Griffith melawan keputusan tersebut dan membentangkan pengajarannya pada Persidangan Matawang kripto DPRK, melanggar sekatan A.S. terhadap DPRK.

Rujukan:

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/manhattan-us-attorney-announces-arrest-united-states-citizen-assisting-north-korea

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.