WeBank Duduki Tempat Ketiga Dalam Pemfailan Paten Blockchain 2019

 

Bank digital yang berpangkalan di China, WeBank, naik ke tempat ketiga untuk jumlah paten Blockchain yang dimohon secara global pada tahun 2019. Alibaba dan Tencent masing-masing menduduki tempat pertama dan kedua.

Menurut laporan yang diterbitkan pada 24 April, bank digital tersebut telah naik dari tempat kelima ke tempat ketiga setelah memohon hampir 632 paten pada tahun 2019. 80% daripadanya berkaitan dengan teknologi seperti blockchain, AI, pengkomputeran awan, dan data raya.

Paten WeBank telah menumpukan pada infrastruktur rantai konsorsium sumber terbuka (48%), alat tengah (40%), dan penyelesaian lain (12%) yang berkaitan dengan algoritma, perlindungan privasi, dan teknologi rentas rantaian.

Paten yang diajukan oleh WeBank menunjukkan bahawa industri perbankan meningkatkan kemampuan fintechnya, daripada membangun teknolog yang terjamin di sekitar infrastruktur yang ada, menurut laporan itu.

Pada tahun 2019, WeBank mengumumkan strategi fintech sumber terbuka baru yang bertujuan untuk bekerjasama dengan pemaju di seluruh dunia. Ini termasuk Federated AI Technology Enabler, atau FATE, FISCO BCOS, yang merupakan platform rantai konsortium yang dibina bersama-sama dengan pasukan petugas sumber terbuka FISCO, dan platform data raya sumber terbuka, WeDataSphere.

Rujukan: 

http://www.iprdaily.cn/news_24501.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads