WEF: Blockchain Masih Belum Mencapai Tahap Yang Memuaskan Dalam Kebolehoperasian Untuk Kegunaan Industri

Sejak beberapa tahun yang lalu, integrasi teknologi Blockchain telah meningkat dalam banyak industri. Oleh itu, kini terdapat ratusan rangkaian blockchain yang beroperasi di seluruh dunia. Namun, untuk sebahagian besar, blockchain ini tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain dengan cara yang memberikan penggunaan yang efisien untuk penyelesaian tahap industri dan perusahaan. Menurut Forum Ekonomi Dunia (WEF), tahap kebolehoperasian blockchain semasa masih terlalu rendah untuk pelaksanaan dengan tujuan tersebut.

Pada 9 April, WEF menerbitkan kertas putih mengenai kebolehoperasian blockchain sebagai sebahagian daripada penyiasatan yang lebih luas mengenai penyebaran blockchain untuk rantaian bekalan. Ditulis secara kerjasama dengan firma perakaunan Big Four, Deloitte, kertas kerja ini menekankan keperluan untuk kebolehoperasian, dan meneroka sejauh mana rantaian blockchain yang berlainan boleh berinteraksi antara satu sama lain dalam keadaan sekarang.

Menurut penemuan WEF, masalah kebolehoperasian blockchain telah ditangani dalam konteks rantaian blockchain awam. Namun, blockchain swasta, masih tidak mencapai tahap yang sepatutnya. Dalam laporan itu, WEF menggariskan bahawa kebanyakan penyelesaian kebolehoperasian memberi tumpuan kepada dua blockchain utama awam – Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH) – sementara aktiviti perkembangan jarang diamati kerana ia berkaitan dengan platform blockchain yang memerlukan kebenaran.

WEF menulis: “Di blockchain awam, kebolehoperasian telah berkembang selama bertahun-tahun – misalnya, “cross-chain”, “side-chain”, token proksi, dan lain-lain lagi. Walau bagaimanapun, cabaran yang lebih besar dan, pada masa yang sama, peluang yang lebih besar ada yang diberikan kebolehoperasian di kalangan blockchain perniagaan bertauliah.”

Rujukan:

https://www.weforum.org/whitepapers/inclusive-deployment-of-blockchain-for-supply-chains-part-6-a-framework-for-blockchain-interoperability

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads