Default – Below Header Ads

Zimbabwe Kembali ke Kripto Setelah Bank Rizab Mencadangkan Kotak Pasir Peraturan

Bank Rizab Zimbabwe (RBZ) dilaporkan membangun kotak pasir pengawalseliaan bagi syarikat-syarikat matawang kripto di negara ini. Berita itu dilaporkan pada 16 Mac, memetik wakil dari bank yang bercakap di sebuah persidangan pada 13 Mac. Laporan Chronicle yang Timbalan Pengarah RBZ untuk pasaran kewangan dan sistem pembayaran nasional, Josephat Mutepfa, mendedahkan bahawa bank sedang bekerja rangka kerja pengawalseliaan yang akan melihat syarikat-syarikat yang terlibat dengan matawang kripto pergi melalui kotak pasir pengawalseliaan khas.

Kotak pasir itu dilaporkan akan membantu bank menentukan sama ada syarikat tertentu boleh dibenarkan beroperasi secara bebas. Bercakap pada Forum Ekonomi Kemakmuran yang Baik di Bulawayo, Musephat berkata: “Sebaik sahaja anda memasuki kotak pasir anda sama ada wujud sebagai produk bonafide untuk memasuki pasaran atau anda berpandukan untuk mengatakan bahawa anda perlu rakan kongsi bank, platform wang bergerak atau produk perlu dilesenkan seperti syarikat pembiayaan mikro.”

Keputusan untuk mengawal kripto telah dimotivasi oleh populariti yang semakin meningkat dengan generasi muda negara, yang Musephat berkata “menghadapi cabaran mempunyai modal.” Beliau mengakui bahawa mata wang digital menimbulkan cabaran pengawalseliaan, sebagai mata wang “adalah prerogatif bank pusat.”

Negara Afrika itu terkenal dengan sejarah hiperinflasinya, dengan dolar Zimbabwe yang melihat tiga redenominasi untuk menghilangkan sifar berlebihan sejak pengenalannya pada tahun 1980. Keadaan yang sukar di negara ini mungkin salah satu sebab mengapa pertukaran kripto secara “peer-to-peer” semakin meningkat. Menggalakkan penggunaan kripto melalui peraturan yang ringkas mungkin membantu negara tersebut untuk akhirnya menyelesaikan isu kewangannya.

Rujukan:

https://www.chronicle.co.zw/rbz-warms-up-to-cryptocurrencies/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads