Zug, Crypto Valley Akan Laksanakan Pengundian Perbandaran Pertama Berasaskan Blockchain Di Switzerland

 

Bandar Switzerland Zug akan mengadakan percubaan undi perbandaran blockchain pada musim panas ini. Acara yang dijadualkan berlangsung antara 25 Jun dan 1 Julai akan dilaporkan sebagai undi perbandaran pertama Switzerland menggunakan blokchain. Menurut laporan itu, undi percubaan yang akan datang akan melaksanakan sistem ID digital (eID) bandar yang dilancarkan pada November 2017. Sistem ini akan membolehkan rakyat mengundi melalui peranti mudah alih mereka.

Selain mengundi mengenai perkara-perkara perbandaran yang kecil, rakyat juga akan ditanya sama ada sistem eID berasaskan blokchain harus digunakan untuk referendum pada masa akan datang. Memandangkan undi akan datang adalah percubaan, keputusannya tidak akan mengikat pihak berkuasa bandar.

Setelah dibangunkan “Crypto Valley”, sebuah hab global untuk pengembangan kripto dan blockchain, Zug telah menjadi salah satu pusat ekosistem utama dunia untuk kripto, blockchain, dan teknologi lejar teragih. “Pada tahun 2016, Zug melancarkan inisiatif menerima Bitcoin (BTC) sebagai bayaran untuk perkhidmatan perbandaran.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/crypto-valley-s-zug-to-run-switzerland-s-first-blockchain-based-municipal-vote