Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

10 Sebab Kenapa Libra akan Berjaya!

Rancangan Facebook untuk melibatkan diri dalam dunia kripto melalui matawang kripto Libra adalah sesuatu yang sudah dijangka dengan pelbagai ura-ura dan khabar angin yang wujud sebelum itu. Namun, ramai peminat tegar terutamanya golongan yang mementingkan privasi dan golongan ‘cyperpunk’ amat membenci tindakan Facebook ini, terutamanya dengan pelbagai skandal privasi yang terpalit kepada Facebook. Namun, penulis menjangkakan matawang Libra ini akan menjadi suatu kejayaan besar pada masa hadapan, disebabkan beberapa faktor yang penulis fikir penting dan akan membantu penggunaan matawang kripto Libra ini.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, penulis ingin memberi tahu sedikit berkenaan Libra ini. Walaupun secara teknologinya ia adalah merupakan matawang yang dibina menggunakan teknologi blockchain dan teknologi lejar teragih (DLT), matawang ini masih berpusat, dan dikelolakan serta diuruskan oleh Libra Association. Matawang kripto Libra ini adalah berbentuk stablecoin, iaitu matawang kripto yang dipasakkan kepada beberapa matawang utama dunia seperti Dolar Amerika, Euro, Pound Sterling dan sebagainya. Libra cuba memposisikan dirinya sebagai “PayPal alaf baru” pada pendapat penulis. Jika sebelum ini Paypal berjaya mewujudkan sistem pembayaran berasaskan penggunaan email, Libra ini pula cuba ingin mewujudkan sistem pembayaran berasaskan media social, atau Facebook untuk lebih spesifik. Dengan pengenalan ringkas ini, mari kita menuju kepada 10 faktor kenapa Libra akan menggapai kejayaan dalam usahanya ini.   

Skala

Apabila berbicara mengenai Libra, tidak dapat dinafikan ia akan dikaitkan dengan Facebook dan media sosial yang lain seperti Whatsapp, dan Instagram. Dengan pengguna yang banyak dalam produk media social milik Facebook, mereka mempunyai potensi besar untuk membina satu sistem pembayaran yang berasaskan media sosial. Bayangkan dengan menggunakan media social, anda dapat melaksanakan pelbagai jenis transaksi menggunakan matawang Libra, seperti membeli barang-barang, menjual barang, membahagikan bil, membayar bil menggunakan applikasi sosial media seperti Facebook dan WhatsApp. Libra dapat menyelesaikan masalah utama ini.

Anda boleh menghantar wang kepada sesiapa sahaja di mana saja tanpa apa-apa yuran hanya melalui mesej Whatsapp atau Facebook. Peringatan – terdapat hampir 1.5 bilion pengguna Whatsapp di dunia dan 2.4 billion pengguna Facebook, sudah tentu pengguna dua sosial media tersebut akan memperolehi manfaat jika Libra dilancarkan. Walaupun internet memudahkan penyertaan global dalam ekonomi maklumat, Libra dapat memfasilitasi penyertaan dalam sistem kewangan global dengan skala penggunaan media sosial yang dibina oleh Facebook.

Rangkaian

Bitcoin adalah inovasi yang luar biasa tetapi ia tidak mempunyai infrastruktur untuk kegunaan mudah untuk orang kebanyakkan. Coinbase terpaksa membina pertukaran mudah anda, Square atau orang lain yang perlu membina dompet digital anda. Dan sekalipun selepas sedekad, penggunaan ini terhad kepada pengguna awal dan mempunyai kemahiran teknikal yang agak tinggi. Facebook digunakan oleh lebih daripada 2.5B orang di seluruh dunia. Di kawasan membangun, lebih daripada 90% pengguna telefon pintar yang berkaitan dengan internet menggunakan applikasi Whatsapp, Instagram atau FB secara aktif.

Semua pengguna ini pastinya mempunyai perkakasan serta jiwa terbuka yang akan turut serta dalam penggunaan Libra. Orang ramai dapat berkomunikasi dengan satu sama lain (dalam beberapa kes lebih daripada yang diperlukan) melalui media sosial, kini mereka juga dapat menghantar wang dengan lancar. Tiada aplikasi baru yang akan dimuat turun, tidak ada teknologi baru yang akan dipelajari, tidak perlu menjelaskan faedah matawang kripto dan bagaimana ia berfungsi. Dibandingkan dengan BTC, teknologi wujud dahulu sebelum infrastruktur, manakala Libra adalah infrastruktur dahulu (jaringan yang sedia ada melalui Facebook) dan teknologi diwujudkan kemudian.

Utiliti

Sekarang kita kaji berkenaan kes pengiriman wang. Pekerja asing yang berasal dari India, China, Mexico, Vietnam, Indonesia dan lain-lain secara kolektif menghantar kira-kira $ 150 bilion setiap tahun kepada keluarga mereka pulang ke rumah. Walaupun umumnya kos pengiriman wang semakin berkurangan disebabkan kewujudan pelbagai applikasi dan inovasi terbaru, masih terdapat beberapa negara yang sangat penduduk dengan kos transaksi yang terlalu tinggi.

Bagi beberapa negara Afrika, setiap kos transaksi pengiriman boleh mencecah sehingga $25 – tidak kira berapa banyak wang yang dikirm. Memandangkan ramai penghantar ini adalah pekerja gaji harian atau keluarga berpendapatan rendah, $ 25 bayaran untuk pengiriman wang berjumlah $ 100 tidak dapat diterima. Sekarang bayangkan kes penggunaan yang sama, menghantar wang kepada keluarga anda di Afrika atau India melalui Whatsapp untuk 20 sen atau kurang yang kemudiannya boleh masuk ke dalam akaun bank mereka tanpa bayaran. Jika anda menganggap walaupun bayaran 0.5%, ia akan menghasilkan aliran sebanyak $ 750 juta untuk Facebook.

Saya yakin dalam realiti mereka akan memperolehi lebih lagi daripada anggaran ini. Ini hanyalah anggaran jika mereka memasuki arena pengiriman wang, bagaimana pula jika mereka memasuki arena lain yang berkaitan pula?

Perbankan Tanpa Sempadan

Arah paling jelas bagi Facebook untuk meneruskan adalah dengan mempertimbangkan menawarkan produk perbankan tradisional seperti akaun simpanan, perkhidmatan pinjaman, kad kredit dan sebagainya. Ini boleh mewujudkan pendapatan yang lumayan jika semua yang Facebook lakukan adalah membina infrastruktur teknikal dan mendapatkan bank seperti JPMorgan, Wells Fargo dan lain-lain untuk menyelenggara akaun tersebut. Tetapi yang lebih penting, produk tersebut boleh membantu Facebook memulakan ekonomi digital pada platformnya dengan membuat orang menyimpan wang mereka secara digital – dengan itu memperluaskan jumlah nilai Libra.

Selain itu, dalam trend pasaran yang sama yang diketuai oleh pengguna milenial, penggunaan bank mudah alih semakin meningkat manakala bank tradisional dengan cawangan nyata sedang mengalami penurunan di dunia membangun. Setakat ini, 49 bank mudah alih wujud di App Store. Chime, Simple, n26 adalah pemimpin dan baru-baru ini dengan WealthFront, Betterment dan bahkan Uber menawarkan 2.5% untuk akaun simpanannya.

Di luar bidang perbankan, Facebook boleh menawarkan penyelesaian pembayaran perniagaan kecil, integrasi pembayaran dalam talian, pembayaran permainan dalam applikasi, token pembelian dan lain-lain. Membeli dan menjual di luar sempadan membolehkan kes penggunaan e-perdagangan. Walaupun ia kelihatan seperti usaha yang mencabar dari segi kewangan untuk mewujudkan semua ini, mempunyai Visa, Mastercard, PayPal sebagai rakan kongsi harus membantu memberikan kepakaran mereka dalam meletakkan penggunaan Libra di persada global.

Jenama

Jenama Facebook sudah tidak perlu diperkenalkan lagi kepada dunia. Facebook adalah salah satu dari empat syarikat teknologi terkemuka dunia, yang dikenali sebagai Big Four iaitu terdiri dari Syarikat Amazon, Apple dan Google. Impak jenama Facebook tidak dapat dipertikaikan lagi, yang bukan sahaja bergantung kepada sosial media, tetapi banyak lagi produk teknologi lain yang penulis pun tidak jangkakan. Facebook pernah menguasai media sosial hingga mencapai 70 peratus penguasaan media sosial global, dengan kini penguasaannya sedikit turun dengan kemunculan pelbagai sosial media baru. Namun, penurunan penguasaan ini tidak sedikitpun mengurangkan kekukuhan jenama Facebook kerana pengaruhnya masih meluas di kalangan masyarakat global.

Keupayaan Sudah Terbukti

Untuk menjadi dan mengekalkan kedudukan sebagai gergasi sosial media, sudah tentu ia adalah berdasarkan keupayaan pekerjanya, dan ekosistem yang sudah terbina di Facebook. Facebook memiliki beribu jurutera perisian bertaraf dunia, dan dengan jenama yang kukuh, Facebook dapat menarik perhatian golongan bijak pandai untuk bekerja dengannya, sudah pasti ini akan sekurang-kurangnya terus mengekalkan takhtanya.  Jika keupayaan ini dimanfaatkan sepenuhnya, projek seperti Libra ini tidak mempunyai halangan langsung dari segi keupayaannya untuk membangunkan Libra.

Modal

Dengan modal pasaran sebanyak USD 567.5 billion dan hasil jualan bernilai USD 55.8 billion setahun, kekukuhan Facebook dalam arena teknologi tidak dapat dipertikaikan. Jika mereka memanfaatkan sepenuhnya keupayaan kewangan mereka untuk melakukan pelaburan dalam pembinaan ekosistem dan teknologi Libra, penulis tidak nampak langsung halangan mereka dari segi kewangan untuk tidak berjaya melaksanakan matawabang Libra, walaupun tanpa pelaburan luar terhadap projek Libra ini.

Kerjasama

Libra Assosiation bukan hanya disertai oleh Facebook, namun turut disertai oleh nama-nama besar lain seperti Spotify, Uber, Lyft, Vodafone, Coinbase, Xapo, dan juga pelbagai pelabur modal, NGO, dan organisasi akademia. Dengan kerjasama pelbagai organisasi ini, pembangunan Libra akan lebih inklusif dan akan membolehkan ia menerima manfaat dari pelbagai sudut, dan seterusnya membolehkan ia diterima pakai secara meluas.

Sebagai contoh, mungkin dengan penyertaan Uber, pembayaran perkhidmatan Uber dapat diselesaikan menggunakan Libra, dan ini mungkin membolehkan pelanggan membayar Uber tanpa memerlukan mereka menukar matawang mereka jika mereka melawat negara lain dan menggunakan perkhidmatan Uber. Ini secara langsung memudahkan pengguna dan meningkatkan nilai rangkaian jika pengguna menggunakan Libra. Ingat – Facebook berjaya kerana “network effect” – kesan rangkaian – iaitu kesan penambahan nilainya disebabkan ramai orang menggunakannya. Libra pasti akan menggunakan kesan ini untuk mengembangkan penggunaannya, dan semestinya ia akan menumpang keupayaan Facebook yang sudah sedia terbina ini.   

Teknologi

Dari segi teknologi, penguasaan Facebook terhadap pelbagai jenis teknologi secara mendalam dan meluas tidak dapat dinafikan juga. Dari penguasaan teknologi media sosial, sehinggalah kepada teknologi realiti maya – mereka mempunyai segala bakat dan keupayaan untuk menguasai apa sahaja cabaran teknologi yang dibentangkan di hadapan mereka. Facebook adalah peneraju dalam pelbagai jenis teknologi, dan jika tidak pun, mereka akan “membeli” pesaing atau peneraju sesuatu bidang teknologi, jika mereka mahu menguasai sesuatu bidang teknologi tersebut. 

Mark Zuckerberg

Paling penulis yakin kenapa Libra akan berjaya, sudah semestinya kerana Mark Zuckerberg adalah penyokong utamanya. Mark Zuckerberg adalah seorang individu hebat yang mencapai pelbagai jenis kejayaan dalam masa muda, berjaya membangunkan syarikatnya melalui produk media sosialnya. Beliau mampu memimpin Facebook dari sebuah syarikat kecil sehinggalah ia bernilai setengah trillion USD. Dengan bukti kepimpinan dalam Facebook, Libra pasti akan memperolehi kejayaan yang sama pada masa hadapan. 

Kesimpulannya

Libra akan membolehkan pemaju mengintegrasikan pelbagai sistem pembayaran, adalah berasaskan perisian sumber terbuka dan bersifat GLOBAL. Perkhidmatan pembayaran pada masa lalu adalah setempat dan agak terhad dalam integrasi pemaju. Facebook boleh meletakkan projek ini sebagai lapisan tengah di mana pemaju boleh membina aplikasi dan mendapatkan akses segera ke pangkalan berbillion pengguna. Kes penggunaan Libra adalah tidak bertepi, dengan penggunaannya dalam pelbagai jenis pembayaran, dari e-perdagangan, pasaran saham, kiriman wang, perjudian, e-sukan dan sebagainya.

Namun, penulis hanya risau satu sahaja halangan yang akan dapat menjadikan Libra terkubur, iaitu halangan pengawalseliaan dan peraturan. Kini, Mark Zuckerberg bertarung dengan pelbagai pengawalselia pasaran di Amerika Syarikat disebabkan visinya untuk mewujudkan Libra, dan saya berharap Libra akan terus terbang tinggi jika halangan ini berjaya dilepasi.

Penulis – Krypto Kobra

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.