Default – Above Header Ads

Pengganti Dropbox? 4 Aplikasi Blockchain dalam Cloud Storage

Adakah anda pengguna Dropbox? Jika anda mempunyai akaun basic, ini bermakna anda hanya mempunyai 2GB ruang penyimpanan. Bagaimana pula dengan Google Docs? Ruang penyimpanan Google Docs adalah 15GB, tetapi ia bukan hanya meliputi Google Drive, tetapi juga akaun Gmail (emel dan lampiran) dan Google+ Photos.

Pernahkah anda kehabisan ruang untuk menyimpan fail-fail dan dokumen anda? Menyimpan di komputer mendatangkan isu-isu lain seperti menyebabkan komputer berjalan dengan perlahan ataupun sukar untuk akses fail di tempat lain.

Kini, dengan teknologi Blockchain, sistem penyimpanan boleh di desentralisasikan. Bayangkan jika anda boleh menyewakan ruang hard drive anda ataupun menyewa ruang hard drive orang lain dengan mudah? Dan bayangkan jika kos untuk mendapatkan ruang penyimpanan lebih murah berbanding perkhidmatan yang sedia ada. Dalam post ini, penulis akan memperkenalkan 4 aplikasi berdasarkan teknologi Blockchain yang menawarkan perkhidmatan Cloud Storage.

1 Sia

<strong><a href=Sia" />
Sumber: sia.tech

Token yang digunakan Sia adalah Siacoin dan menurut coinmarketcap.com, jumlah modal pasaran Siacoin kini adalah USD$109 juta, dan harganya adalah USD$0.003572.

2 Storj.io

Seperti Sia, Storj juga menawarkan encrypted cloud storage kepada pengguna. Buat masa ini, Storj tidak menggunakan smart contract, tetapi satu protokol untuk merunding dan mengesahkan kontrak antara pengguna. Pengguna yang menawarkan ruang penyimpanan dipanggil farmers dan penyewa adalah rentersRenter akan memeriksa sama ada farmers masih menyimpan fail mereka secara berkala, dan dalam setiap pemeriksaan renters akan membayar farmersFarmers pula boleh menarik balik ruang penyimpanan yang telah diberi jika renters tidak menjalankan pemeriksaan dan membuat bayaran.

Sumber: blog.storj.io

Gambar di atas menunjukkan kos menggunakan 100GB ruang penyimpanan di Storj berbanding Dropbox. Menurut laman web Storj, kos untuk mendapatkan 1GB ruang penyimpanan hanya USD$0.015, berbanding Dropbox (USD$0.083) dan Amazon (USD$0.0275).

Token Storj juga boleh di jual beli di pasaran. Jumlah modal pasaran Storj kini adalah hampir USD$38 juta dan harganya adalah USD$0.37.

3 MaidSAFE

Projek MaidSAFE menawarkan lebih daripada hanya ruang penyimpanan di platform MaidSAFE. Melalui MaidSAFE, miners boleh menyewakan ruang penyimpanan, processing power dan juga data connection. MaidSAFE menawarkan pasaran untuk menawarkan dan menyewa ruang penyimpanan, dan teknologi MaidSAFE akan sentiasa menyelaraskan harga mengikut sumber yang ada dan juga permintaan daripada pengguna. Mekanisme yang digunakan MaidSAFE ini memastikan keseluruhan sumber dalam platform tersebut digunakan dan pemberi sumber mendapat ganjaran yang setimpal menggunakan smart contract.

Jumlah modal pasaran MaidSafeCoin adalah USD$177 juta dan harganya adalah USD$0.39.

4 Filecoin

Dan akhir sekali, Filecoin yang baru sahaja mengakhiri ICO bulan September yang lalu. Filecoin adalah platform yang membolehkan pengguna menyewakan kapasiti dalam komputer mereka yang tidak digunakan.

Filecoin menggunakan dua protokol baru dalam sistem mereka, iaitu Proof-of-Replication (PoR) dan Proof-of-Spacetime (PoSt). Dalam protokol PoR, pengguna yang memberi ruang simpanan perlu meyakinkan pengguna yang ingin menyimpan bahawa sebahagian daripada data yang ingin disimpan telah disalin (replicated) beberapa kali, dan setiap replika ini disimpan di beberapa tempat, melalui penyelesaian algoritma. Protokol PoR ini adalah penambahbaikan daripada protokol Proof-of-Storage (PoS), yang mempunyai fungs yang sama.

 

 

 

 

 

Default – Between Post Ads