Default – Above Header Ads

Berita Terkini Dunia Matawang Kripto 21 Februari 2018

Harga Bitcoin Melonjank Ke $ 11,600 Sebelum Ia Turun Semula

Pasaran kripto meningkat setinggi $ 516.8 bilion tetapi sejak itu telah menurun kepada $ 466 bilion pada waktu penulisan. Harga Bitcoin menonjolkan perhimpunan itu, dengan satu lagi rekod pada hari Selasa untuk mencapai $ 11,600 untuk kali pertama sejak 28 Januari. Bitcoin didagangkan pada $ $11,071 pada waktu penulisan, yang bagaimanapun merupakan kemajuan 24 jam sebanyak kira-kira 1 peratus. Bitcoin kini mempunyai jumlah pasaran $ 186 bilion. Namun dalam penurunan pasaran kripto ini, Bitcoin mendominasi pasaran sebanyak 39.79%, peningkatan dari dominasi semalam.

Harga Ethereum kelihatan bertekad untuk menyertai Bitcoin dalam lonjakannya, tetapi akhirnya terbukti kurang memberangsangkan daripada saudara yang lebih tua. Setelah seketika meningkat setinggi $ 959, Ethereum tergelincir dan kini berdagang pada harga $ 882 di Bitfinex. Jumlah pasaran mata wang kripto kedua terbesar kini sebanyak $ 86 bilion, yang diterjemahkan ke dalam penguasaan pasaran sebanyak 18 peratus.

Pasaran altcoin yang lebih luas merosot prestasinya, dengan hanya satu daripada 10 mata wang kripto utama – Litecoin – mencapai peningkatan yang patut diberi perhatian. Litecoin – menduduki tempat kelima – melonjak sekitar 2 peratus, menaikkan harga kepada $ 224 dan jumlah pasaran kepada $ 12.3 bilion.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-price-soars-11600-bulls-strengthen-positions/

 

Bitcoin Core Wallet Memperkenalkan Sokongan Penuh SegWit

SegWit diperkenalkan pada bulan Ogos tahun lepas melalui BIP 141 (Cadangan Peningkatan Bitcoin) dan berjanji akan membawa perubahan kecekapan yang ketara kepada rangkaian Bitcoin. Walau bagaimanapun, dunia Bitcoin lambat mengadopsi teknologi baru – termasuk pemaju dompet Bitcoin Core. Kemas kini yang akan datang dalam versi 0.16.0 akhirnya akan melaksanakan peningkatan ini.

SegWit bertujuan untuk menjadi penambahbaikan utama kepada protokol Bitcoin. Peningkatan menaiktaraf struktur blok, dengan satu blok berubah dari 1MB menjadi empat juta unit. Data saksi, yang sebelum ini mengambil banyak ruang di setiap blok, menjadi satu unit sahaja. Perubahan ini membolehkan lebih banyak urus niaga disimpan di setiap blok, mengurangkan beban pada rangkaian, transaksi yang lebih cepat dan bayaran yang lebih rendah. SegWit juga membolehkan pengenalan naik taraf selanjutnya seperti Lightning Channels – laluan pembayaran yang ditubuhkan yang akan terus meningkatkan kelajuan transaksi. Pemaju mendakwa bahawa SegWit membenarkan “reka bentuk saluran yang paling cekap, fleksibel dan selamat”.

Dengan dompet Bitcoin sekarang yang serasi dengan SegWit, peningkatan dalam penggunaan teknologi dapat dilihat di rangkaian Bitcoin. Dengan peningkatan penggunaan SegWit, penyokong protokol Bitcoin berharap ia dapat mengatasi kos urus niaga tinggi dan masa menunggu yang lama yang baru-baru ini yang terpaksa pengguna hadapi di bawah beban rangkaian yang tinggi.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-core-wallet-introduces-full-segwit-support/

 

Bursa Kripto Jepun Bersatu untuk Membentuk Kumpulan Pengawalseliaan Sendiri

Sekumpulan bursa saham mata wang kripto Jepun dilaporkan bersatu untuk membentuk badan pengawalseliaan baru sejurus selepas hack Coincheck baru-baru ini. Menurut Reuters, 16 bursa kripto membuat langkah untuk mengawal selia diri mereka sendiri selepas pertukaran Coincheck dicuri token NEM yang bernilai $ 533 juta dalam kes penggodaman pada bulan Januari. Organisasi baru ini bakal diumumkan secepat minggu depan, tambah laporan itu lagi.

Sumber berkata rancangan untuk menggabungkan dua kumpulan yang sedia ada – Persatuan Perniagaan Mata Wang Kripto Jepun dan Persatuan Blockchain Jepun – tidak mendapat persetujuan, dan bursa-bursa kripto memilih untuk membentuk sebuah organisasi baru yang akan didaftarkan dengan pengawas kewangan negara, Kewangan Persatuan Perkhidmatan (FSA).

Berita itu datang beberapa hari selepas ia diumumkan bahawa FSA akan menjalankan pemeriksaan di 15 bursa pertukaran kripto yang tidak berlesen, setelah berlakunya kecurian Coincheck. Masih belum jelas sama ada pertukaran itu berada di belakang badan kawal selia sendiri, atau sama ada Coincheck, yang tidak dilesenkan, adalah sebahagian daripada kumpulan pengasas. FSA sebelum ini mengarahkan semua pertukaran di negara ini untuk melaporkan protokol keselamatan mereka dan penentangan terhadap penggodaman sebagai tindak balas kepada kecurian Coincheck.

Sumber:

https://www.coindesk.com/japanese-crypto-exchanges-uniting-to-form-self-regulatory-body-report/

 

Gabenor Bank of England: Bitcoin Telah ‘Gagal’ Sebagai Mata Wang

Gabenor Bank of England (BoE) Mark Carney mengisytiharkan bahawa Bitcoin tidak boleh dianggap sebagai mata wang yang sah berdasarkan definisi “tradisional”, seperti yang dilaporkan The Telegraph pada Isnin, 19 Februari. Dalam satu majlis di Universiti Regent di London, Carney mendakwa bahawa Bitcoin gagal memenuhi dua keperluan utama mata wang tradisional, mendakwa bahawa Bitcoin bukan merupakan medium pertukaran, atau menyimpan nilai.

“Ia [mata wang kripto] telah banyak gagal setakat ini … aspek-aspek tradisional wang itu bukanlah nilai yang berharga walaupun ia dimiliki di seluruh dunia. Tiada siapa yang menggunakannya sebagai medium pertukaran,” kata Carney kepada pelajar Universiti Regent London.

Walau bagaimanapun, Carney membenarkan teknologi blockchain yang mendasari mata wang kripto itu “masih terbukti sangat berguna” kerana sifatnya yang terdesentralisasi: “Teknologi yang mendasari mata wang kripto masih boleh membuktikan ianya sangat berguna sebagai cara untuk mengesahkan transaksi kewangan dengan cara yang terdesentralisasi,” kata Carney.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/bank-of-england-governor-claims-bitcoin-has-failed-as-a-currency

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads