Traders Fair Malaysia 2019

Penyelidik Membina Bursa Tenaga Elektrik Berasaskan Blockchain Demi Mengurangkan Pembaziran Tenaga

Penyelidik dari salah satu universiti terkemuka di China mengatakan bahawa mereka telah membangunkan pertukaran berpusat untuk tenaga elektrik yang tidak digunakan. Permohonan paten yang difailkan oleh pasukan dari Universiti Fudan China pada bulan Januari menunjukkan kerja-kerjapertukaran elektrik berasaskan blokchain yang menyerahkanpenjual kuasa dan pembeli sebagai nod pada rangkaian danmembolehkan mereka untuk berdagang tenaga elektrik yang tidak terpakai dengan selamat tanpa pihak ketiga.

Menggunakan blockchain tersebut, nod boleh menyiarkan permintaan untuk jualan atau pembelian, selepas kontrakpintar akan menyambungkan permintaan yang sepadan, berdasarkan data seperti jumlah dan harga, dan kemudian mencetuskan transaksi – mekanisme yang serupa dengan bursa pertukaran kripto yang terdesentralisasi. Usaha ini adalah tindak balas terhadap peningkatan bekalan tenaga yang bolehdiperbaharui di China, terutamanya tenaga solar yang dihasilkan oleh isi rumah, yang sering dihasilkan melebihi permintaan di sesetengah wilayah.

Untuk memudahkan transaksi melalui rangkaian yang terdesentralisasi, mata wang digital akan digunakan antarapembeli dan penjual, menurut penjelasan permohonan paten itu. Walaupun tidak jelas apakah aset digital yang mungkin digunakan oleh platform, sistem ini telah dibuat untuk dibina di atas dua sistem blockchain, iaitu platform IBM Hyperledger serta Ethereum blockchain.

Sumber:

https://www.scribd.com/document/385544411/Fudan-University-Patent-Application#from_embed