Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Perjanjian SAFT untuk Mengawal Selia ICO di Amerika Syarikat

Kita semua sudah tahu apa itu Initial Coin Offering (ICO), betul? Bagi yang baru sahaja berjinak dengan dunia matawang kripto dan masih keliru dengan apa itu ICO, boleh rujuk artikel di sini: Anda tahu apa itu ICO (Initial Coin Offering)? Anda juga boleh baca artikel-artikel lain berkaitan yang mempunyai tag ICO.

Sejak berita tentang larangan negara China ke atas ICO dan diikuti negara-negara lain mempertimbangkan tindakan yang sama, ICO seolah-olah membawa konotasi yang agak negatif. Orang ramai mula melihat ICO sebagai skim ponzi atau piramid, walaupun hanya segelintir sahaja projek-projek yang mengambil kesempatan menggunakan ICO dan selebihnya adalah projek-projek yang betul-betul ingin membawa perubahan kepada dunia.

Bagi pandangan penulis sendiri, ICO ini lebih kurang sama sahaja seperti crowdfunding, asasnya adalah untuk mengumpul dana untuk menjalankan projek. Malah, ICO ini boleh dilihat sebagai sesuatu yang memulangkan nilai kepada penyokong melalui perdagangan token di pasaran, berbanding crowdfunding yang lebih kepada penawaran ekuiti atau hasil projek. Anda boleh membaca artikel tentang beza ICO dan crowdfunding di sini: Crowdfunding VS ICO: Ada Beza Ke?

1 Perjanjian SAFT – Apa, Mengapa dan Bagaimana

Apa itu Perjanjian SAFT

Dalam post kali ini, penulis ingin memperkenalkan istilah baru dalam dunia matawang kripto, iaitu perjanjian SAFT, atau Simple Agreement for Future Token. Perjanjian SAFT ini adalah satu rangka kerja komprehensif yang dibentangkan oleh kolaborasi antara Protocol Labs, Cooley, AngelList dan CoinList. Perjanjian SAFT adalah usaha untuk mengurangkan risiko penjual token melanggar undang-undang berkaitan penjualan sekuriti di Amerika Syarikat.

Motivasi di belakang projek SAFT itu adalah tiada infrastruktur atau peraturan yang jelas menentukan sama ada matawang kripto yang ditawarkan dalam ICO adalah sekuriti ataupun tidak. Apa yang digunakan sebelum ini untuk menentukannya adalah dengan menggunakan Howey Test kepada ciri-ciri token tersebut.

Mengapa perlu SAFT

Pasaran ICO pada mulanya berkembang dengan begitu pesat tanpa kawal selia. Namun begitu, wujudnya beberapa kategori penjualan token di ICO seperti sebagai komoditi, matawang (aset) atau sekuriti menyebabkan ianya mendapat perhatian daripada kerajaan Amerika Syarikat. Di negara itu, perdagangan sekuriti sangat dikawal ketat dan penjualan sekuriti yang tidak berdaftar di bawah SEC adalah satu kesalahan yang boleh dikenakan saman atau penjara.

Di situlah Howey Test digunakan. Howey Test adalah satu ujian untuk menentukan sama ada transaksi boleh dikategorikan sebagai “kontrak pelaburan”, yang dicipta oleh US Supreme Court dan digunakan di Amerika Syarikat. Menurut Howey Test, transaksi itu adalah kontrak pelaburan jika:

  • ia adalah pelaburan berbentuk duit
  • terdapat jangkaan mendapat untung daripada pelaburan tersebut
  • pelaburan itu dalam perusahaan bersama (banyak interpretasi kerana istilah yang tidak spesifik)
  • apa-apa keuntungan datang daripada usaha pihak ketiga

Jika sesebuah syarikat sudah mempunyai token dan boleh mengedarkannya sewaktu ICO berjalan, token itu tidak dianggap sebagai sekuriti. Tetapi, jika syarikat itu mengumpul dana untuk mencipta token dan akan mengedarnya kepada pelabur di masa akan datang, maka syarikat itu menjalankan token pre-sale, dan bukannya ICO. Di bawah Howey Test, token yang dijual melalui pre-sale boleh dianggap sebagai sekuriti dan perlu didaftar.

Oleh kerana itu, kebanyakan syarikat memilih untuk menubuhkan pejabat pusat di luar Amerika Syarikat dan mengecualikan pelabur daripada Amerika Syarikat untuk mengatasi isu ini.

Bagaimana SAFT digunakan

Secara amnya, proses SAFT adalah seperti berikut:

  • Pencipta token akan memasuki perjanjian SAFT bersama-sama pelabur yang telah diluluskan. Pelaksana SAFT akan meminta pelabur membayar duit kepada pencipta token untuk mendapatkan hak kepada token selepas rangkaian token itu disiapkan. Selalunya pelabur akan mendapat diskaun untuk pembelian token. Pencipta token tidak mengeluarkan apa-apa token lagi tetapi mereka perlu menghantar dokumen yang diperlukan ke SEC.
  • Pencipta token akan menggunakan dana terkumpul untuk menyempurnakan rangkaian. Ia boleh mengambil masa berbulan atau bertahun. Di tahap ini, masih tiada token yang dikeluarkan.
  • Apabila fungsi asas rangkaian selesai dan berjalan, pencipta akan mencipta token dan mengedarkannya kepada pelabur, dan pelabur boleh mula menjual token tersebut kepada orang awam di platform pertukaran untuk mendapatkan keuntungan mereka.

2 Kesimpulan

Setakat ini, perjanjian SAFT masih lagi belum digunakan secara meluas dan terdapat beberapa syarikat pelaburan dan perdagangan yang mengeluarkan versi SAFT mereka sendiri. Tambahan lagi, kritikan utama terhadap SAFT adalah berkaitan peluang pelaburan yang hanya terbuka kepada pelabur yang layak (dalam erti kata lain, pelabur yang mempunyai net worth yang sangat besar), dan bukannya kepada pelabur-pelabur biasa. Hujah menentang SAFT menekan prinsip ICO dan matawang kripto yang lebih bersifat “demokrasi” dan sepatutnya membuka peluang kepada pelabur-pelabur yang terdiri daripada orang awam, tetapi konsep SAFT adalah bertentangan dengan prinsip itu.

Apa yang pasti, tujuan utama SAFT, menurut penciptanya adalah untuk berfungsi dalam rangka undang-undang yang telah ditetapkan, di mana ia mengurangkan risiko pelaburan kepada Venture Capitalists (VCs), dan pada masa sama memberi akses kepada orang awam melalui pasaran sekunder.

 

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.