Default – Above Header Ads

Isyarat Perdagangan Matawang Kripto Anda Perlu Tahu

Perdagangan matawang kripto (“cryptocurrency“) kini menjadi lebih popular kerana kelas aset digital terus berkembang pesat. Walaupun ketidaktentuan pasaran yang berterusan, tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa pemilikan Bitcoin semakin meningkat.

Bagi orang ramai, membeli aset digital tetap menjadi kerja yang menakutkan. Banyak istilah industri yang kompleks dan liputan media yang saling bertentangan mungkin meninggalkan sedikit rasa takut kepada para khalayak ramai yang ingin menyertai dunia perdagangan kripto. Walau bagaimanapun, dengan penyediaan dan Pendidikan yang cukup, ada kemungkinan para pedagang kripto baru akan berkeyakinan untuk memasuki dunia perdagangan cryptocurrency.

Untuk menerima manfaat dari dunia kripto, terdapat pelbagai cara dapat anda gunakan. Bagi penulis, berikut adalah alat penting untuk mengetahui isyarat pergerakan matawang kripto.

Carta Lilin/Candlestick Chart

Mungkin salah satu kemahiran pertama pedagang cryptocurrency harus kuasai adalah menguasai carta lilin atau lebih dikenalis sebagai carta candlestick. Mentafsir carta candlestick adalah landasan utama dalam memahami perdagangan pasaran digital dan pasaran tradisional. Satu lilin mewakili aktiviti harga aset tertentu dalam tempoh masa yang anda tetapkan menggunakan empat komponen utama: opne, close, high, dan low.

“Open” candlestick mewakili harga aset apabila tempoh perdagangan bermula manakala “close” mewakili harga apabila tempohnya telah selesai.

“High” dan “low” mewakili harga tertinggi dan terendah masa yang ditetapkan oleh anda semasa sesi dagangan.

Perspektif adalah segala-galanya apabila melihat carta lilin, dan pedagang kripto harus belajar mengenai menyesuaikan jangka waktu. Contohnya, carta lilin boleh ditetapkan untuk memaparkan tempoh masa 5 minit, 30 minit atau 4 jam, begantung kepada pilihan anda.

Saiz body yang besar menunjukkan momentum pergerakan harga yang besar manakala saiz body yang kecil menunjukkan pergerakan harga yang kecil. Dengan mengetahui momentum pergerakan harga, anda dapat menggagak arah pergerakan harga, dan sama ada pergerakan harga itu akan berterusan atau akan terhenti.

Buku Pesanan/Order Books

Pedagang harus memahami apa itu buku pesanan/book orders dan bagaimana memahami dan menafsirkannya. Ringkasnya, buku pesanan mewakili barisan pesanan pasaran untuk pasangan dagangan tertentu, pada harga tertentu. Mereka yang ingin membeli aset digital muncul sebagai Pesanan Beli(Buy Orders) dan mereka yang ingin menjual dilihat sebagai Pesanan Jual(Sell Orders). Setiap kali pembeli dan penjual menyelaraskan harga, perdagangan akan dilaksanakan.

Tetapi lebih banyak lagi maklumat boleh diekstrak dari buku pesanan. Kedalaman buku pesanan merupakan pertimbangan penting apabila melakukan sebarang bentuk perdagangan aset. Dalam kes ini, ia merujuk kepada jumlah dan kuantiti pesanan untuk aset tertentu. Semakin besar kedalaman buku pesanan, semakin sukar untuk harganya bergerak atau memanipulasi harga dari cryptocurrency khusus itu.

Dengan buku pesanan yang nipis, mungkin ada jurang besar dalam pesanan beli dan menjual, membuka kemungkinan turun naik harga yang besar dengan hanya satu perdagangan. Kegagalan aktiviti ini juga menunjuk kepada isu kecairan, seperti orang yang ingin menjual tidak dapat mencari pembeli dalam pasaran.

Untuk matawang kripto dengan jumlah pasaran kecil, perdagangan yang menyamai hanya beberapa ribu dolar boleh mendorong harga pasaran token naik sebanyak beberapa mata peratusan atau lebih. Walau bagaimanapun, matawang kripto bernilai tinggi seperti BTC akan memerlukan jumlah dagangan dalam ratusan juta untuk menolak harga pasaran dengan jumlah yang sama.

Purata Bergerak/Moving Average

Setelah memahami sedikit sebanyak berkenaan dua alat di atas serta isyarat yang dikeluarkan oleh dua alat tersebut, kita boleh bergerak pula kepada analisa teknikal yang memfokuskan pergerakan harga jangka pendek (dari segi jam atau hari, bukan bulan atau tahun). Alat utama untuk mengetahui isyarat pergerakan harga yang penting untuk diketahui adalah purata bergerak (moving average).

Purata bergerak membantu memudahkan untuk mengetahui momentum aset digital tertentu menggunakan format visual. Dipamerkan sebagai garisan ringkas pada grafik yang dihasilkan, purata bergerak ini memberi gambaran mengenai harga matawang kripto dan ke mana ia akan bergerak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis purata bergerak yang berbeza yang digunakan pedagang.

Purata Bergerak Mudah (Simple Moving Average)

Walaupun asasnya, purata bergerak sederhana (SMA) adalah alat yang popular untuk mereka yang mencari untuk membeli dan perdagangan aset digital. SMA ini boleh membantu pedagang mencari dan mengenal pasti titik-titik halangan dalam pasaran, juga menyerlahkan titik penting untuk memasuki dan keluar dari pasaran. Alat analisis teknikal ini adalah cara mudah untuk mengukur sentimen pasaran.

Lintasan Pergerakan Purata (Moving Average Crossover)

Fungsi lintasan purata bergerak (MAC) menambah lagi kerumitan ke metrik SMA. Alat analisis teknikal ini membolehkan para pedagang mengenal pasti keadaan di mana dua atau lebih purata bergerak melintasi garisan yang lain, menunjukkan peralihan dalam trend pasaran.

Secara umum, peristiwa-peristiwa lintasan purata bergerak ini bertepatan dengan pergeseran besar dalam harga aset, menolak garis harga naik atau turun, menyebabkan mereka melintasi satu sama lain. Bergantung pada bagaimana purata pergerakan jangka pendek dan panjang melintasi, isyarat penurunan atau  kenaikkan akan teserlah dalam pasaran.

Lintasan Emas (The Golden Cross)

Lintasan emas ditakrifkan apabila garisan purata bergerak jangka pendek (iaitu sebagai contoh 50 hari) melintasi garis jangka panjang (iaitu 200 Hari). Lintasan antara dua harga pergerakan purata ini menunjukkan bahawa kenaikan harga akan berlaku.

Lintasan Maut (The Death Cross)

Cross Death ditakrifkan apabila purata bergerak jangka pendek (iaitu 50 Hari) melintasi di bawah purata bergerak jangka panjang (iaitu 200 Hari). Litasan maut yang akan berlaku ini menunjukkan bahawa penurunan harga akan berlaku.

Kesimpulan

Dalam dunia matawang kripto ini, isyarat perdagangan harga matawang kripto dapat menunjukkan ramalan pergerakan harga. Sebenarnya terdapat bermacam-macam lagi isyarat yang dapat dimanfaatkan, namun bagi penulis jika dapat hadamkan 3 jenis alat dan isyarat yang dihasilkan, sudah cukup untuk mengaut keuntungan dalam pasaran matawang kripto. Penulis sediakan rujukan lanjut di bawah untuk siapa-siapa yang berminat untuk meneroka dunia perdagangan matawang kripto. 

Rujukan Lanjut:

https://www.investopedia.com/trading/candlestick-charting-what-is-it/

https://medium.com/stabletrade/understanding-order-books-orders-b297ea51acff

https://www.investopedia.com/articles/active-trading/052014/how-use-moving-average-buy-stocks.asp

Penulis – Krypto Kobra

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.